Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Αρχαιολογικα μνηνεια και ευρηματα της αρχαιας Καισαρειας

Απο τα παλια ακομα χρονια οι κατοικοι της σημερινης Καισαρειας, στην προσπαθεια τους να μεταφερουν πετρα και αλλα οικοδομησιμα υλικα απο το Παλιοκαστρο, κατεδαφισαν τα γκρεμισμενα τειχη, οπως επισης και τα διασπαρτα σολο το χωρο ερειπωμενα οικοδομηματα.
Απο την εκσκαφη εφεραν στην επιφανεια πολλα αρχαια μνημεια και ευρηματα, οπως μαρμαρινα αναγλυφα, αναθηματικες στηλες, αγαλματα, επιγραφες, σαρκοφαγους, οστρακα αγγειων, πιθαρια, νομισματα, λεκανες, και πολλα αντικειμενα οικιακης χρησεως και αλλα.

Στην φωτογραφια μαρμαρινη αναθηματικη στηλη στον αυτοκρατορα τιτο Αιλιο Ανδριανο Αντωνεινο Σεβαστο (138-161 μ.Χ.) απο το''κοινο''των Ελιμειωτων. Βρεθηκε στο''Παλιοκαστρο''Καισαρειας και φυλασσεται στο Αρχειολογικο Μουσειο Κοζανης,

Τα μνημεια αυτα τα περισσυνελεξαν και τα μετεφεραν στα σπιτια τους για φυλαξη.
Κατα την εκσκαφη, δυστυχως, πολλα απο τα ευρηματα επαθαν μεγαλες καταστροφες, μερικες η ολικες, λογω της αγνοιας των κατοικων για τη σημαντικη ιστορικη και αρχαιολογικη τους αξια.
Ειναι κοινος τοπος να ισχυριστουμε οτι τα σωζομενα μνημεια και ευρηματα αποτελουν τους αδιαψευστους μαρτυρες της Ιστοριας και του πολιτισμου ενος τοπου. Ενα μερος των μνημειων αυτων με τη φροντιδα του αειμνηστου Ν. Δελιαλη, Εφορου της Δημοτικης Βιβλιοθηκης Κοζανης, μεταφερθηκαν καταρχην στην Αρχαιολογικη Συλλογη αυτης της Βιβλιοθηκης και στη συνεχεια προωθηθηκαν σε Αρχαιολογικα Μουσεια της χωρας μας.

Στην Φωτογραφια: Aναθηματικη στηλη στον αυτοκρατορα Μαρκο Αυρηλιο απο το''Κοινο''των Ελιμειωτων. Βρεθηκε στο''Παλιοκαστρο''Καισαρειας και φυλασσεται στο Αρχαιολογικο Μουσειο Κοζανης.

Φωτογραφια δεξια: Mαρμαρινο αναγλυφο ρωμαικης εποχης.Βρεθηκε στο''Παλιοκαστρο''και φυλασσεται στην Αρχαιολογικη Συλλογη Καισαρειας

Απο την μελετη των αρχαιων μνημειων και ευρηματων του''Παλιοκαστρου''απο γραπτες ιστορικες μαρτυριες και απο τη διασωθεισα προφορικη παραδοση των κατοικων της Καισαρειας προκυπτει περιτρανα οτι στο χωρο αυτου του καστρου υπηρχε απο τα πολυ παλια χρονια ενας σφριγηλος και ακμαζων οικισμος με την επωνυμια Καισαρεια, η πολη των Καισαρων, οπως την αποκαλουν αρχαιοι συγγραφεις.

Φωτογραφια αριστερα: Μαρμαρινη επιτυμβια αναγλυφη στηλη με παρασταση ιππεα. Βρεθηκε στο''Παλιοκαστρο''Καισαρειας και ανηκει στο 2ο μ.Χ. αιωνα. Φυλασσεται στην Αρχαιολογικη Συλλογη Καισαρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: