Σάββατο 1 Μαΐου 2010

H Θρησκευτικη ζωη των κατοικων της Καισαρειας

Οταν οι κατοικοι της Καισαρειας μετακομισαν απο την αρχαια πολη στο σημερινο οικισμο ασφαλως
μετεφεραν μαζι με τις αποσκευες τους και την πλουσια πολιτιστικη τους κληρονομια(θρησκεια,γλωσσα,Ιστορια,Παραδοση,ηθη και εθιμα και διαφορα αλλα).Μεσα στην αεωαη διαδρομη του χρονου κρατησαν ασβεστη τη φλογα της Ορ θοδοξης πιστης,καθως και την καθολου βυζαντινη χριστιανικη και λαϊκη Παραδοση,την οποια κληροδοτησαν στις επομενες γενιες,ωστε να φτασει ως τις μερες μας ζωντανη και αναλλοιωτη.Αυτη η πιστη και η Παραδοση, ιδιαιτερα στα χρονια της Τουρκοκρατιας,,σταθηκε<<μαννα εξ ουρανου>>.που εθρεψε και δυναμωσε πνευματικα τους κατοικους του οικισμου,ωστε να αποφυγουν τον εξισλαμισμο και την αφομοιωση απο τον απολιτιστο και βαρβαρο κατακτητη. Οι Καισαριωτες ηταν και ειναι βαθια θρησκευομενοι ανθρωποι,πιστοι Ορθοδοξοι χριστιανοι.Ελαχιστοι απ αυτους παρασυρθηκαν και εγιναν οπαδοι αλλων θρησκευτικων αιρεσεων. Καθε Κυριακη και γιορτη-ιδιαιτερα τις μεγαλες-οι πιστοι της Καισαρειας πυκνωναν στο παρελθον,αλλα και σημερα,τις λατρευτικες συναξεις που τελουνται στον Ιερο Ναο του Αγιου Προδρομου και τα γραφικα εξωκκλησια του χωριου,παρακολουθουν με καταvυξη τα λειτουργικα δρωμενα,υμνουν και δοξολογουν τον Κυριο (εν ενι στοματι και μια καρδια),μεσα σε πνευμα ομοψυχιας,αδελφοσυνης και αγαπης.Προσευχονται παντου και σε καθε ευκαιρια:στην εκκλησια,στη δουλεια,στο σπιτι,στο σχολειο. Ενα σημαντικο κομματι της ζωης τους το περασαν η το περνουν στο λατρευτικο χωρο του Ναου του Τιμιου Προδρομου σε διαφορες γιορτες η αλλες εκδηλωσεις. Καθε πραξη της ζωης τους -ιδιαιτερα στα παλιοτερα χρονια-επρεπε να φερνει τη θρησκευτικη σφραγιδα,να συνοδευεται δηλαδη με τις ευχες και τις ευλογιες της εκκλησιας.
Σε περιπτωση ανομβριας και ξηρασιας τελειται λιτανεια γυρο απο τον οικισμο,με επικεφαλης τον ιερεα και ολους τους πιστους,ωστε με τη βοηθεια του Θεου να πεφτει βροχη και να αποφευγεται η καταστροφη της γεωργικης παραγωγης. Σε καθε σπιτι υπαρχει το εικονοστασι,οπου οι πιστοι προσευχονται μπροστα στις αγιες εικονες,που φωτιζονται απο το αμυδρο φως της καντηλας.
Απεδδιδαν και αποδιδουν τιμη και σεβασμο στο προσωπο του εφημεριου της ενοριας τους,που ειναι ο πνευματικος τους ποιμενας. Η εκκλησια ηταν και ειναι παντοτε κοντα στα σηματικοτερα γεγονοτα της ζωης των πιστων,απο τη γεννηση τους μεχρι το θανατο,ειτε αυτα ειναι ευχαριστα (γεννηση,βαφτιση,αρραβωνας,γαμος,εγκαινια κτιριων,αγιασμος και αλλα),ειτε ειναι δυσαρεστα (κηδεια,μνημοσυνα,τρισαγια) και δινει τη χαρη του Θεου και την ευλογια της.


                                                                                                   Κανε κλικ στις παλαιοτερες αναρτησεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: