Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τα εξωκκλησια της Καισαρειας

Εκτος απο τον κεvτρικο Ναο του Τιμιου Προδρομου υπηρχαν απο τα πολυ παλια χρονια, περιμετρικα της γεωγραφικης περιοχης της Καισαρειας,πεντε (5) γραφικα εξωκκλησια για τις λατρευτικες αναγκες των κατοικων της. Ολα αυτα τα ναϊδρια ανακαινιστηκαν ολοκληρωτικα μεσα στον 20ο αιωνα,δεδομενου οτι λoγω παλαιοτητας ηταν ετοιμα να καταρευσουν.Τα εξωκκλησια αυτα ειναι τα παρακατω:
Ο Ναος των Εισοδιων της Θεοτοκου (παλια εκκλησια Δραγασιας).
Ο σημερινος Ναος κτιστηκε το 1970 επι των ημερων του εφημεριου Κων/νου Μαστορα,πανω στα θεμελια παλιου ομωνυμου Ναου και το 1998 ανακαινιστηκε και παλι απο τον εφημεριο Αρχιμανδριτη Χρυσοστομο Μαστορα,λογω του οτι ειχε υποστει μεγαλες ρωγμες απο τον καταστρεπτικο σεισμο της 13ης Μαϊου 1995.
Ο παλιος Ναος των Εισοδιων της Θεοτοκου κτιστηκε το 1749 επι Επισκοπου Σερβιων και Κοζανης Ιγνατιου,οπως αποδεικνυεται απο την κτητορικη επιγραφη στο υπερθυρο του Ναου. Η επιγραφη αυτη ειναι η παρακατω: (Ανηγερθη και ανιστορηθη ουτος ο θειος και πανσεπτος Ναος της Θεοτοκου και αειπαρθενου Μαριας.Αρχιερατευοντος του θεοφιλεστατου κυριου Ιγνατιου δια συνδρομης των ευρεθεντωνιερεων και πρεσβυτερων της Χωρας Χαρισιου ιερεως,και Γιαγκο ιερεως,Νατσιο,Μητσιο, 1749).   Ο ναος ηταν μονοκλιτη Βασιλικη,ιστορημενος με βυζαντινες αγιογραφιες και φορητες εικονες,εξαιρετικης Τεχνης.Μεχρι το 1920 χρησιμοποιουνταν ως Ναος του (Κοιμητηριου) της Καισαρειας,το οποιο εκτοτε μεταφερθηκε στο εξωκκλησι του Αγιου Δημητριου.Απο την παλια αυτη εκκλησια διασωθηκαν τμηματα απο τις τοιχογραφιες της και φυλασσονται στο υπογειο του Ναου του Αγιου Προδρομου. Εδω φυλασσονται επισης ολες οι μαυρισμενες απο τα κερια και την πολυκαιρια φορητες εικονες,τα βημοθυρα,οι εικονες του Μ.Αρχιερεα και των 12 Αποστολων,που προερχονται επισης απο τον ιδιο Ναο.
Παλια βυζαντινη εικονα του Χριστου του 11ου αιωνα (1098),ενας μαρμαρινος σταυρος του 12ου αιωνα (1198) και δυο πετρινα μανουαλια της Παναγιας (Δραγασιας) εχουν μεγαλη ιστορικη και αρχαιολογικη αξια,αφου κατα την Παραδοση προερχονται απο το (Παλιοκαστρο).Στον Ιερο Ναο των Εισοδιων της Θεοτοκου τελουνται ολες οι Ακολουθιες των Θεομητορικων εορτων,οπως και η ανατασιμη Ακολουθια,τη δευτερη μερα του Πασχα.

O Nαος του Προφητη Ηλια
Το εκκλησακι αυτο βρισκεται σε περιοπτη θεση πανω στο γειτονικο δυτικο λοφο του χωριου και περιβαλλεται απο ενα ομορφο δασυλλιο,με θαμνους σπαρτου απο κιτρινα και ευοσμα ανθη.
Απο τη θεση του Προφητη Ηλια υπαρχει μια πανοραμικη αποψη της γυρο περιοχης,ενω ο οικισμος της Καισαρειας απο εδω πανω μοιαζει με αληθινη ζωγραφια. Ο σημερινος Ναος του Προφητη Ηλια,σταυροειδης βυζαντινος με τρουλο,κτιστηκε το 1994 με πρωτοβουλια του εφημεριου Χρυσοστομου Μαστορα,επανω στα θεμελια της παλιας εκκλησιας. Απο τον παλιο Ναο σωζονται φορητες εικονες του τεμπλου, καθως και μαρμαρινη πλακα της Αγιας Τραπεζας,που συμφωνα με την αποψη ειδικων αρχαιολογων,υπηρξε η πορτα της εισοδου αρχαιου ταφου και εχει αναγλυφες παραστασεις.

Ο Ναος του Αγιου Δημητριου
Ο Ναος αυτος κτιστηκε το 1982 πανω στην ερειπωμενη φερωνυμη εκκλησια. Ο παλιος Ναος ηταν ημιϋπογειος,που κατεβαινε κανεις σκυβοντας με αρκετα σκαλοπατια.Τα μικρα παραθυρα επετρεπαν την εισοδο στο εσωτερικο του Ναου ελαχιστου φωτισμου,ενω τα αναμμενα κερια δημιουργουσαν στους πιστους μια ιδιαιτερη υποβλητικοτητα. Το εξωκκλησι του Αγιου Δημητριου απο το 1920 και δωθε ειναι ο Ναος του (Κοιμητηριου) της Καισαρειας.

Ο Ναος της Αναληψεως του Σωτηρος (Παναγια).
Σχετικα με το εξωκκλησι αυτο υπαρχει η εξης Παραδοση,της οποιας ο αποηχος εφτασε ως τις μερες μας: Το μερος που χτιστηκε για πρωτη φορα η φερωνυμη εκκλησια ηταν πολυ δασομενο με πυκνα και ψηλα δενδρα. Καποιου βοσκου της Καισαρειας ξεκοπηκαν μερικα γιδοπροβατα και χαθηκαν μεσα στο πυκνο δασος. Ο βοσκος στην προσπαθεια του να βρει τα χαμενα γιδοπροβατα βρεθηκε μπροστα σ ενα ξεφωτο και τοτε εκπληκτος ειδε εκει κοντα ενα αρχαιο βωμο και πανω σ αυτον την εικονα της Αναληψεως του Χριστου,με αναμμενο καντηλακι. Το γεγονος αυτο υπηρξε η αιτια να κτιστει σ αυτο το ναϊδριο της Αναληψεως του Σωτηρος.Ο παλιος ιστορικος Ναος καλυφτηκε απο τα νερα της τεχνητης λιμνης του Πολυφυτου το 1973. Ηταν κτισμενος μεσα σε μια συσταδα πυκνων και ψηλων φτελιων,οι οποιες δημιουργουσαν με το φυλλωμα τους ενα θαυμασιο και δροσερο φυσικο τοπιο κατα τους καλοκαιρινους μηνες. Ηταν χωμενος μεσα σε υπογειο βαθος,που για να εισελθει κανεις επρεπε να κατεβαινει πολλα σκαλοπατια.
Ηταν ιστορικος με βυζαντινες αγιογραφιες και φορητες εικονες στο τεμπλο,καποιες απο τις οποιες σωζονται και φυλασσονται στον ενοριακο Ναο του Τιμιου Προδρομου. Μια απ αυτες ειναι και η εικονα της Παναγιας,δωρεα του κλεφταρματολου οπλαρχηγου Γεωργιου Σαλταπηδα. Το 1978 κτιστηκε,ΝΑ του χωριου,καινουριο γραφικο ναϊδριο της Αναληψεως σ ενα μικρο υψωμα,διπλα και πανω απο τα νερα της λιμνης και περιβαλλεται απο μικρο δασος πευκων. Στο χωρο αυτο πραγματοποιουνται,καθε χρονο,την Καθαρη Δευτερα,πολιτιστικες και λαογραφικες εκδηλωσεις απο τον Πολιτιστικο Συλλογο (Ο Αλιακμων),οπου προσφερονται στους καλεσμενους παραδοσιακα νηστισιμα εδεσματα.

Ο Ναος των Αγιων Κωνσταντινου και Ελενης
.
Υπηρχε παλιοτερα Ναος με το ονομα αυτο γνωστος στους κατοικους της Καισαρειας ως Παλιοκκλησι. Βρισκοταν πανω σε μικρο λοφο,βορεια του αλλοτε μεγαλου καμπου της Καισαρειας.
Ο Ναος αυτος κατερρευσε και εγκαταλειφτηκε. Το 1994 κατασκευαστηκε καινουριο φερωνυμο εκκλησακι λιγο πιο πανω απο τα παλιαμπελα,στο βορειο μερος του οικισμου της Καισαρειας.

Ο Ναος του Οσιου Νικανορα.



Εκτος απο τα προαναφερθεντα εξωκκλησια προσφατα κατασκευαστηκε καινουριος Ναος στη θεση Πουρναρι προς τιμην του Οσιου Νικανορα,προστατη και θαυματουργου αγιου της περιοχης.
Οι εργασιες για την αποπερατωση του συνεχιζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: