Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (ΚΟΣΜΙΚΑ)

  Τα χελιδονισματα Ενα εθιμο στην Καισαρεια παλιοτερα, ηταν η περιφορα της χελιδονας. Τα παιδια κρατουσαν ενα καλαθι στο ενα χερι και στο αλλο ενα ξυλινο ραβδι πανω στο οποιο στερεωναν ενα ξυλινο ομοιωμα χελιδονας με κουδουνακια γυρο απο το λαιμο της. Γυριζαν απο σπιτι σε σπιτι και τραγουδουσαν το παρακατω ασμα: Χελιδονι ερχεται απτη μαυρη θαλασσα θαλασσα επερασε πυργον εθεμελιωσε εκατσε και λαλησε μωρκαλη νοικοκυρα σεβα εβγα στο κελλαρι φερε αυγα σαρακοστα και σχοινια πεντηκοστα για να δεσουμε το Μαρτη και τον τσιλιμπουρδακι οξω ηλιος και χαρα μεσα ψυλλ και ποντικοι γεια, χαρα καλημερα σας.Οι νοικοκυρες φιλοδωριζαν τα παιδια με αυγα η χρηματα και ευχονταν καλη Ανοιξη.
 Κατα την διαρκεια του χρονου υπηρχαν και αλλα εθιμα που συνοδευονταν με την ιστορια και την Παραδοση του τοπου.

H ΠερπερουναΤα παλιοτερα χρονια υπηρχε και στην Καισαρεια το εθιμο της περπερουνας η πιρπιρουνας. Αυτο το εθιμο εφαρμοζοταν κυριως την Ανοιξη σε περιπτωση εντονης ξηρασιας. Τοτε η γη ειχε αναγκη απο πολλες βροχες για να αναπτυχθουν και να καρπισουν τα γεννηματα και οι αλλες αγροτικες καλλιεργιες.Οι αγροτες του χωριου, προκειμενου να εξορκισουν το κακο της ανομβριας, διαλεγαν ενα κοριτσι, κυριως απο φτωχη οικογενεια, την πιρπιρουνα και το στολιζαν με πρασινα κλαδια αλλα κυριως με βουζιλα, και αγριολουλουδα. Η πιρπιρουνα μεζι με μια ομαδα συνομηλικων κοριτσιων τριγυριζε ολο το χωριο και ολα μαζι τα κοριτσια τραγουδουσαν το παρακατω τραγουδι: πιρπιρουνα περπατει το θεο παρακαλει για να βρεξει μια βροχη μια βροχη καλοκαιρνη για να γενουν τα ψωμια μπαρες, μπαρες τα νερα λιμνες, λιμνες τα κρασια καθε κουτσορο καλαθι καθε ροκα και οκα καθε σταχυ κιεκατο. Οι νοικοκυρες του χωριου καλοδεχονταν την πιρπιρουνα, εριχναν νερο πανω στα κλαδια που εφερνε επανω της και της φιλοδωριζαν αυγα, χρηματα η κατι αλλο.  

Σουρβα η  Σορβα
Kαντε κλικ στα Player 1,και 2.
Ο κατοικος του οικισμου Ρουσοπουλος Αθανασιος αδελφος μου, ο κουρεας οπως τον αποκαλουν μας διηγηται για το εθημο αυτο που γινονταν απο παρεες παιδιων της εποχης εκεινης. Γυρνουσαν απο σπιτι σε σπιτι τραγουδοντας και με μια μεγαλη ξυλινη σουβλα στο χερι μαζευαν κρεας χοιρινο και κουλουρες.Το εθημο αυτο ειχε αμεση σχεση με την σφαγη των χοιρων, και την γιορτη της Προτωχρονιας μιας και το τραγουδι που απαγγελλωνταν ηταν παραλλαγη του σημερινου για την προτωχρονια. Αυτο το τραγουδι το εχουμε αυθεντικο απο τον Ρουσοπουλο Θωμα που ειναι και πατερας μου,δεν ζει ποια τον ευγνωμονουμε για την πολυτιμη προσφορα του στην διασωση της πολιτιστικης μας κληρονομιας.                                     
                                                                                                    ι  


  

Κανε κλικ στις παλαιοτερες αναρτησεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: