Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Oι κατοικιες της Καισαρειας στα παλιοτερα και νεοτερα χρονια

Οι κατοικιες της Καισαρειας ηταν παλιοτερα διωροφες και κεραμοσκεπεις.
Κατασκευαζονταν απο πετρα και λασπη,καποτε δε απο νωπα τουβλα.
Την πετρα μετεφεραν οι κατοικοι απο τα ερειπομενα τειχη του Παλιοκαστρου,τη Μεγαλη Ραχη,και απο τους γυρο λοφους.
Καθε οροφος αποτελουνταν απο δυο η τεσσερα δωματια και μια σαλα.Σε καποιο απο τα δωματια φιγουραριζε το αναμμενο τζακι. Ο κατω οροφος επικοινωνουσε με τον επανω με εσωτερικη ξυλινη σκαλα,συχνα δε και με εξωτερικη. Στη σαλα (χωλ) του κατω οροφου βρισκοταν οι σιταποθηκες (αμπαρια) του σπιτιου για λογους ασφαλειας των σιτηρων απο τυχον κλεφτες.
Στην προσοψη του επανω οροφου υπηρχε σχεδον σε καθε σπιτι ξυλινο μπαλκονι,που εδινε μια ιδιαιτερη χαρη στην εξωτερικη του εμφανιση. Μπροστα απο το σπιτι θπηρχε μεγαλη αυλη.
Διπλα σε καθε σπιτι και σε λειτουργικη σχεση μ αυτο υπηρχε το μαγειρειο (κοιν.μαιριο),οπου οι νοικοκυρες παρασκευαζαν τα φαγητα και κοντα σ αυτο ο φουρνος του σπιτιου,οπου εψηναν τα παραδοσιακα ψωμια και αλλα φαγητα. Στα παλιοτερα χρονια τα σπιτια της Καισαρειας θερμαινονταν μονο απο τα τζακια και αργοτερα με θερμαστρες καυσοξυλων και πετρελαιου.Δεν υπηρχαν ανεσεις για τους ενοικους και οι συνθηκες διαβιωσεως ηταν πολυ δυσκολες. Την παλια κατοικια πλαισιωναν τα οικηματα,οπου διεμεναν και τρεφονταν τα κατοικιδια ζωα,η προβατα για τα γιδοπροβατα,ο σταυλος (αχουρι) για τα βοοειδη,τα γαιδουρακια,τα αλογα και τα μουλαρια,τα χοιροστασια για τα γουρουνια και τα κοτετσια για τα πουλερικα.
Επισης υπηρχε ο αχυρωνας για την αποθηκευση των ζωοτροφων. Σημερα κτιζονται στην Καισαρεια συγχρονες κατοικιες με ψημενα τουβλα,σιδερο και μπετον,ωστε να αντεχουν ακομα  και σε ισχυρες σεισμικες δονησεις. Ειναι εξοπλισμενες με ολα τα κομφορ (κεντρικη θερμανση,ψυγεια,κουζινες,τηλεορασεις και πολλα αλλα),ωστε να καθιστουν ανετη,ξεκουραστη και αξιοπρεπη τη διαβιωση των ενοικων. Στον περιβαλλοντα
χωρο τους οι κατοικιες ειναι εξωραισμενες με δενδρα
λουλουδια,πρασινη χλοη(γκαζον) και αλλα,τα οποια δημιουργουν μια αισθητικη απολαυση και ομορφια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: