Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η κτηνοτροφια στον οικισμο Καισαρειας








Τα εκτρεφομενα ζωα στην Καισαρεια ηταν τα εξης: Αγελαδες,αιγοπροβατα,γουρουνια,βοδια,βουβαλια,γαιδουρακια,αλογα,μουλαρια.;Απ αυτα τα γαιδουρακια,τα αλογα και τα μουλαρια τα χρησιμοποιουσαν μονο ως υποζυγια για την εκτελεση διαφορων γεωργικων εργασιων και τη μεταφορα προιοντων,ενω απο τα σλλσ αποκομιζαν γαλα,κρεας,μαλλι,και δερματα. Απο τα πουλερικα ετρεφαν κοτες,παπιες και χηνες.
Απο τα αιγοπροβατα αποκομιζαν γαλα,μαλλι,κρεας και δερματα. Απο τις αγελαδες γαλα,κρεας και δερματα,ενω απο τα γουρουνια κρεας μαγειρικο λιπος και δερματα. Τελος απο τα εκτρεφομενα πουλερικα επαιρναν το κρεας και τα ευγευστα και θρεπτικα αυγα.
Απο το γαλα των αγελαδων και των αιγοπροβατων οι κατοικοι παρασκευαζαν ολων των ειδων γαλακτοκομικα προιοντα(τυρι,βουτυρο,γιαουρτι,μηζηθρα,και αλλα).
Το μαλλι των αιγοπροβατωντο χρησιμοποιουσαν σαν πρωτη υλη για να κατασκευαζουν με τον αργαλειο σεντονια κλινοσκεπασματα,στρωσιδια,προσοψια,ποδιες και αλλα. Οι νοικοκυρες του χωριου κατασευαζαν με τα μαλλινα νηματα χειροποιητες καλτσες,πουλοβερ,χειροκτια,εσωρουχα,την προικα των κοριτσιων και αλλα.
Απο τα δερματα του αρνιου η του κατσικιου κατασκευαζονταν τα τουλουμια (κοιν.δερματια),οπου συντηρουσαν το τουλουμισιο τυρι και δερματινα σακουλια (κοιν.δραγατσικες),ενω απο το δερμα των γουρουνιων εφτιαχναν ελαφρα καλοκαιρινα σανδαλια (κοιν.γουρνοτσαρουχα).
Κατ αυτον τον τροπο με τα παραγομενα επι τοπου γεωργικα και κτηνοτροφικα αγαθα,τα ειδη οικοτεχνιας και αλλα.Οι κατοικοι της Καισαρειας ικανοποιουσαν σε μεγαλο βαθμο τις πιο βασικες καθημερινες τους αναγκες σε ειδη διατροφης,ενδυσης και υποδησης.
Απο την αγορα της Κοζανης προμηθευονταν οσα προιοντα δεν παρηγαγαν στον τοπο τους,οπως λαδι,ζαχαρι,ρυζι,ζυμαρικα,σαπουνια,μπαχαρικα,ετοιμα ενδυματα,παπουτσια,ειδη προικας,γεωργικα εργαλεια και αλλα.
Τα μηχανοκινητα μεταφορικα μεσα αντικατεστησαν πληρως τα υποζυγια του χωριου,σε βαθμο,ωστε να εκλειψουν αυτα τα ειδη και να αποτελουν πλεον παρελθον για τον τοπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: