Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ενδυμασιες των κατοικων του οικισμου


Τοσο η ανδρικη οσο και η γυναικεια ενδυμασια των κατοικων της Καισαρειας περασε-μεσα στην πολυχρονη Ιστορια του χωριου-απο διαφορες διαδοχικες αλλαγες και διαφοροποιησεις,σε σχεδια,χρωματα,υφασματα,φαρδος,μακρος και τα λοιπα,αναλογα με τις επικρατουσες καθε φορα πολιτικες,πολιτιστικες και κοινωνικες αντιληψεις.
Η παλιοτερη επισημη ανδρικη ενδυμασια των κατοικων της Καισαρειας,οπως και των αλλων Ελληνων,ηταν η γραφικη τσολιαδικη ενδυμασια: κοκκινο φεσι με η χωρις φουντα, ασπρο πουκαμισο,υφαντο γιλεκο (τζιαμπαντανι),πολυχρωμο υφαντο ζωναρι,φουστανελλα,ασπρες καλτσες (χολεβια),τσαρουχια με η χωρις φουντα.
Σημερα η ενδυμασια αυτη φοριεται σε εθνικες επετειους της πατριδας μας,σε παραδοσιακες χορευτικες εκδηλωσεις,απο ανδρες της προσωπικης φρουρας του Ανωτατου αρχοντα της Χωρας μας και σε αλλες περιπτωσεις.Με την παροδο του χρονου η ανρικη φορεσια αλλαζει.Η καλοκαιρινη ειναι ελαφρια (πουκαμισο,πουλοβερ,παντελονι,παπουτσια), ενω η χειμωνιατικη πιο βαρια,αφου ειναι φτιαγμενη απο υφαντα μαυρα μαλλινα υφασματα (παλτα,καπες και αλλα).
Η σημερινη ανδρικη φορεσια ειναι τελειως διαφορετικη απο την παραδοσιακη,σε σχεδια,αποχρωσεις,υφασματα.
Η παραδοσιακη γιορτινη ενδυμασια των κοριτσιων και των νεων γυναικων ηταν πλουσια και φανταχτερη σε χρωματα,σχεδια,υφασματα (πολυχρωμο μαντηλι,γιλεκο,πουκαμισο,κατασαρι,στοφα,φουστα,υφαντη ποδια,χειροποιητες κεντημενες λευκες καλτσες,παπουτσια). Διαφορα κοσμηματα (στολιδια) στο κεφαλι,στο στηθος,στη μεση και τα χερια των κοριτσιων συμπληρωναν την ομορφη γραφικη τους ενδυμασια.
Η καθημερινη φορεσια των γυναικων ηταν πιο απλη και λιγοτερο φανταχτερη. Οι παραδοσιακες γυναικειες ενδυμασιες φοριουνταν σε διαφορες θρησκευτικες η εθνικες γιορτες και σε πολιτιστικες εκδηλωσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: