Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Καισάρεια
Μ' αυτό το όνομα συναντάμε στην Ιστορία αρκετές πόλεις που, είτε δημιουργήθηκαν είτε μετονομάστηκαν έτσι από τους Ρωμαίους, προς τιμή των αυτοκρατόρων τους, των καισάρων.
Από αυτές περισσότερο ξακουστή είναι μια, η Καισάρεια της Καππαδοκίας. Τα πρώτα ονόματά της ήταν Μάζακα και Ευσέβεια και πήρε το τελευταίο της όνομα, το 17 μ.Χ. τότε που οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Καππαδοκία. Την εποχή της ρωμαϊκής διοίκησης η Καισάρεια απόκτησε δόξα και ακμή και έφτασε να απαριθμεί 400.000 κατοίκους. Υπήρξε εμπορικό κέντρο και η θέση όπου βρισκόταν (στη διασταύρωση των μεγάλων δρόμων που έφερναν στη Μεσοποταμία, Αρμενία, Βόσπορο, Αιγαίο) ευνοούσε την εξαιρετική ανάπτυξή της. Γι' αυτό το λόγο και η Καισάρεια κίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο των Ρωμαίων, αλλά και των Βυζαντινών. Στη βυζαντινή εποχή ήταν και θρησκευτικό κέντρο με φημισμένη μητρόπολη. Ανάμεσα στους διάσημους επισκόπους της Καισαρείας είναι και ο Μ. Βασίλειος. Βρίσκεται η σημερινή Καισάρεια, όπου μέχρι το 1922 έμεναν πολλοί Έλληνες, στους πρόποδες του όρους Αργαίου κι έχει πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους.

Eκτος απο το ονομα Καισαρεια μας συνδεουν αραγε αλλα ηθη και εθιμα με τον τοπο και την θρησκεια που ετσι κ΄αλλιως ηταν Χριστιανικη και ο Ναος αυτος του Αγιου Νικολαου το  αποδεικνυει? ( Καισαρεια Καππαδοκιας και Καισαρεια Κοζανης δυο οικισμοι ενα ονομα ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: