Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

------ΕΘΙΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ( ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ )------

Οι Λαζαρινες της Καισαρειας,προτου ξεκινησουν για το τριημερο εορτασμο του εθιμου,εκαμναν σχετικη προετοιμασια την ημερα του Φτωχολαζαρου.Ετσι αποκαλουσαν το Σαββατο,που προηγειται κατα μια βδομαδα της κανονικης εορτης του Λαζαρου.
Κοπελες της Καισαρειας,χωρισμενες συνηθως κατα ηλικιες (αρραβωνιασμενες,ελευθερες και μικροτερα κοριτσια) συναζονταν σε καποιο σπιτι και οργανωνονταν σε μπλικια (μπουλουκια,παρεες),οπου και καθοριζαν το <<Κονακι>>,δηλαδη το σπιτι,στο οποιο θα παρεμεναν και θα διανυκτερευαν για δυο βραδια: την Παρασκευη,προηγουμενη μερα της εορτης του Λαζαρου,και το Σαββατο βραδυ,ανημερα αυτης της γιορτης.Κατα την παραμονη τους στο  Κονακι οι Λαζαρινες συνετρωγαν στο ιδιο τραπεζι νηστισιμα φαγητα,χορευαν και τραγουδουσαν διαφορα παραδοσιακα τραγουδια.
 Κατα το σταδιο της προετοιμασιας οι πρωτοπειρες κοπελες του <<Κονακιου>> μαθαιναν απο τις μεγαλυτερες γυναικες τα τραγουδια,που λεγανε οι Λαζαρινες κατα τη διαρκεια του τριημερου εορτασμου του εθιμου.Καθε κοριτσι που συμμετειχε στην παρεα του Κονακιου εφερνε στην νοικοκυρα,οπου στηνοταν το Κονακι,διαφορα υλικα (φασολια,ρυζι,αλευρι,λαδι,καλαμποκι και αλλα)για την παρασκευη του κοινου φαγητου και της πιτας,η οποια μαζι με το βρασμενο καλαμποκι τρωγοταν το βραδυ της εορτης του Λαζαρου. Σε καθε Κονακι την ημερα του Φτωχολαζαρου,οι Λαζαρινες  εφερναν τρια πραγματα: ενα αυγο,λιγα πρασινα κλαδια λαπατου η τσουκνιδας και μια πυροστια. Τα τρια αυτα στοιχεια τα εβαζαν μαζι στην αυλη του σπιτιου,οπου ηταν στημενο το Κονακι,και κατοπιν μια-μια Λαζαρινα πηδουσε πανω απο την πυροστια. Το πηδημα επαναλαμβανονταν απο καθε Λαζαρινα τρεις φορες.Οποια απο τις Λαζαρινες δημιουργουσε τριβες και παρεξηγησεις στο Κονακι με κινδυνο να χαλασει το κεφι,τη χαρα και την ευθυμια της συντροφιας,απειλουνταν με την εξης συμβολικη τιμωρια: θα πρασινισει σαν την τσουκνιδα,θα μαυρισει σαν την πυροστια και θα μαζευτει σαν το αυγο.
Απο το Κονακι οι Λαζαρινες χορευοντας και τραγουδωντας πηγαιναν στην Παναγια της Δραγασιας για να προσκυνησουν την εικονα της.Εδω πλεον τελειωνε η εκδηλωση με τις Λαζαρινες,την ημερα του Φτωχολαζαρου.
Οι Λαζαρινες,τοσο μεσα στο Κονακι τους, οσο και εξω απ΄αυτο,κατα τη διαρκεια των τριημερων εκδηλωσεων του γραφικου εθιμου, φορουσαν τις φανταχτερες και πλουσιες σε χρωματα,σχεδια και υφασματα παραδοσιακες ενδυμασιες: λευκο λουλουδενιο διαδημα στο κεφαλι με δυο κοκκινα τριανταφυλλα πανω απο καθε αυτι της κοπελιας,λευκο πουκαμισο υφαντο,στοφα,φουστα,πολυκες χειροποιητες καλτσες με διαφορα σχεδια,μαυρα παπουτσια.Η γραφικη αυτη ενδυμασια στολιζοταν με τα εξης κοσμηματα: σκουλαρικια,μια η δυο σειρες χρυσα φλουρια,κιστεκια,αετος,ζωνη με θηλυκια (πορπες) στη μεση,δακτυλιδια,βραχιολια και αλλα.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ
.....αρασκευη το απογευμα,προηγουμενη μερα της γιορτης του Λαζαρου, οι Λαζαρινες συναθροιζονταν στον αυλειο χωρο του Αγιου Προδρομου,οπου χορευαν και τραγουδουσαν διαφορα τραγουδια,σχετικα με τη γιορτη. Κατοπιν εμπαιναν μεσα στην εκκλησια και μπροστα στην εικονα της Παναγιας τραγουδουσαν το παρακατω μοιρολογι:<<Καλημερα σου Παναγια,καλως τις Λαζαρινες εδω παιδευουν το Χριστο οι σκυλοεβραιοι. Τρια καρφια τον αμπηχναν,τα τρια αραδα-αραδα.τ΄ονα το μπηχνουν στο κεφαλ΄και τ΄αλλα στα ποδαρια το τριτο το φαρμακερο το μπηγουν στην καρδια του>>. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: