ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
.Οπως σε ολλα τα χωριά του Τσιαρτσιαμπα ετσι και στην Καισαρεια η "σφαγή των χοίρων" η λεγόμενη "χοιροσφαγή" επαίρνε ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπυρχαν γουρούνια. Οι κάτοικοι και οι προσκεκλημένοι σε ομάδες ξεκινούσαν το σφάξιμο από σπίτι σε σπίτι. Μάλιστα προσδίδαν ένα τελετουργικό στην "χοιροσφαγή". Ηταν απαραίτητο να υπάρχει φωτιά και ζεστό νερό, να υπάρχει κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα που γίνοταν η σφαγή, η νοικοκυρά, θα επρέπε να τα ρίξει πάνω στη σφαγή. Μάλιστα στο στόμα του χοίρου συνηθίζοταν να τοποθετούν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό.
Στη συνέχεια τοποθετούσαν το χοιρινό ανάμεσα σε δύο ξύλα μεγάλα και αρχίζαν το "ξεπάστωμα". Όταν τελειώναν όλους του χοίρους της γειτονιάς αρχίζε το γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούσαν να φτιάχνουν λουκάνικα "τσιγαρίδες" και "μπουμπάρια". Σε ένα μεγάλο καζάνι ερίχναν τμήματα από το λίπος του χοίρου που ειχε και κομμάτια κρέας πάνω του, το εβάζαν στη φωτιά και αυτό αρχίζε να λιώνει. Συλλέγανε το ρευστό λίπος σε δοχεία και ότι απομενε στο τέλος ηταν "οι τσιγαρίδες" ''η τσιγαριθρες ''. Tο λιπος το χρησιμοποιουσαν στη μαγειρικη σε ολη τη διαρκεια του χρονου,ενω με το δερμα κατασκευαζαν καλοκαιρινα σανδαλια ( τσαρουχια ).Χρήσιμη ήταν και η ουροδόχος κύστη του χοίρου, η «φούσκα». Τα μικρά παιδιά περιμένανε εναγωνίως να τους δώσουνε τη φούσκα να τη φουσκώνουνε και να παίζουνε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου