Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

ΕΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η Παναγία μας, η Θεοτόκος Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού, ως άνθρωπος, έφυγε από τον κόσμο αυτό. Οι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα το γεγονός αυτό, του θανάτου της· όμως δεν το λέμε «θάνατο» αλλά κοίμηση. Έτσι, στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Και όχι μόνο αυτό· όπως ακούμε και στον συναξαριστή του όρθρου της μέρας αυτής, τιμούμε τη μετάστασή της. Μεγάλος ηταν καί φέτος ο αριθμός τών πιστών στό εξωκλήσι τής κοιμήσεως τής Θεοτόκου τής Καισάρειας.




















Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

EΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΑΝΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ

Στό εξωκλήσι του Οσίου Νικάνωρος στήν Καισαρεια οπως κάθε χρόνο ετσι καί φέτος απόγευμα παραμονής τής εορτής τελείται ακολουθία από τόν Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο καί εφημέριο τής ενορίας.
(  Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους. Η Μονή της Ζάβορδας ήταν για αιώνες το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο για όλη την περιοχή και στα κτίριά της λειτουργούσε σχολή μοναχών. Ο Οσιος Νικάνορας εκοιμήθη στις 7 Αυγούστου 1549 αφήνοντας στη μονή τεράστια περιουσία από κτήματα, καλλιέργειες και κοπάδια με ζώα και βέβαια τη Θεία Χάρη του. Ο Οσιος θάφτηκε στο προαύλιο της μονής μέσα στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου.)